Resipi : Agar-agar Triffle Kuning

Tetap nak credit to Sheila walaupun Shakira tukar resipinya jadi resipi bantai sendiri. Hehe.

Direct to cara buat :)

  • Potong kek swiss roll mengikut saiz yang dikehendaki dan ratakan di dalam loyang
  • Masukkan 3 sudu tepung kastad, 1 sudu gula, 1 tin susu cair dan 1 tin air masak ke dalam periuk kosong
  • Gaulkan bahan tersebut di atas api sederhana sehingga pekat/likat
  • Tuang ke atas kek swiss roll di dalam loyang dan ratakan
  • Seterusnya taburkan buah laici yang telah dibelah dua
  • Sementara itu, cairkan sedikit agar-agar di dalam periuk kosong bersama sedikit air dan pewarna kuning telur
  • Cairkan bahan tersebut di atas api sederhana
  • Masukkan 1 sudu gula dan gaul sehingga agar-agar mencair
  • Tuang ke atas taburan buah laici tadi
  
  • Siap dan sejukkannya di dalam peti ais sebelum dimakan











Selamat mencuba :)

7 comments:

  1. adooii sedapnye..telan air liur je tgk..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum yangg! sodapnyaaa. bagus2. pandai buat, helmi mesti gembira je tengok. hehehhee >___________<

    ReplyDelete
  3. Sheila Salim
    Yang! Helmi tu adik Shakira la..haha tunang kita Hamdan :)

    ReplyDelete
  4. Malunya, salah mention nama tunang awak! hehehhee :P

    ReplyDelete
  5. wow!!! sedapnyaaa!! akk sheila nak jugaaa! :3

    ReplyDelete
  6. nampak menyelerakan, thanks for sharing the recipe yang.boleh dicuba nanti ni... *_^

    ReplyDelete
  7. pernah buat triffle ni tp sekali jelah. lepas tu xpernah buat lg..haha

    ReplyDelete

- Thanks sudi baca cerita Shakira
- Please comment wisely
- Happy blogwalking