- Buang kulit 6 ketul/biji ubi keledek merah (ada orang kata ubi keledek putih lebih sedap)
- Basuh bersih2 dan rebus sehingga lembut (ada orang cakap kukus lebih menolong kemanisan keledek kekal)
- Letak sedikit garam ketika merebus
- Selesai rebus, tos dan lenyekkan satu persatu sehingga hancur/lumat
- Masukkan 1 cawan tepung gandum pada ubi keledek yang telah dilenyek tadi (jangan terlalu banyak, takut kuih keras) dan uli sehingga menjadi doh yang sebati
- Uli bentuk bulat berlubang di tengah
- Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sehingga garing
- Tos dan ketepikan sebentar
- Masukkan gula dan satu cawan air ke dalam satu periuk kosong
- Cairkan gula tersebut sehingga pekat/likat
- Tuang perlahan2 ke atas kuih keria yang siap digoreng
- Tunggu sehingga gula mengeras
- Angkat satu persatu, susun ke dalam pinggan kecil
- Siap untuk dimakan
Selamat mencuba! Bye