Resipi : Kuih Keria / Gelang

Direct to cara buat ya :)
  • Buang kulit 6 ketul/biji ubi keledek merah (ada orang kata ubi keledek putih lebih sedap)
  • Basuh bersih2 dan rebus sehingga lembut (ada orang cakap kukus lebih menolong kemanisan keledek kekal)
  • Letak sedikit garam ketika merebus
  • Selesai rebus, tos dan lenyekkan satu persatu sehingga hancur/lumat
  • Masukkan 1 cawan tepung gandum pada ubi keledek yang telah dilenyek tadi (jangan terlalu banyak, takut kuih keras) dan uli sehingga menjadi doh yang sebati
  • Uli bentuk bulat berlubang di tengah
  • Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sehingga garing
  • Tos dan ketepikan sebentar




  • Masukkan gula dan satu cawan air ke dalam satu periuk kosong
  • Cairkan gula tersebut sehingga pekat/likat
  • Tuang perlahan2 ke atas kuih keria yang siap digoreng
  • Tunggu sehingga gula mengeras
  • Angkat satu persatu, susun ke dalam pinggan kecil
  • Siap untuk dimakan

Selamat mencuba! Bye

4 comments:

.:Yana:. said...

tak pernah pass buat kuih ni..mencik..

are_lin@yu said...

lma kot xmkn kuih ni.tba2 trgin plk.hihi

Unknown said...

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:.
cuba la lagi..hehe

are_lin@yu
hehe buat la, tak pun beli je senang :)

Starniea said...

baru ni buat tak jadi sebab tak sempat gula tu keras dah ngap dulu.hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
All Rights Reserved : LOTS OF LOVE by SHAKIRA since June 2013