- Basuh, siang dan bersihkan 6 ekor ikan kembong
- Goreng ikan kembong setelah diratakan kunyit serta garam secukup rasa
- Tos dan ketepikan ikan kembong sebentar
- Hiris sebiji bawang merah, tiga ulas bawang putih, sedikit halia dan 4 biji cili api/padi
- Tumbuk serai dan ketepikan
- Potong timun mengikut citarasa potongan dan basuh bersih asam keping

- Tumis bahan hirisan tadi sehingga keperangan
- Buka dan masukkan 3 paket taucu di iringi secawan air (jangan banyk sebab kita nak buat yang pekat, kalau tak nak pekat bolehlah masukkan lagi air ikut kemahuan masing-masing)
- Masukkan juga serai, timun dan asam keping yang telah disediakan tadi


- Masak kuah sehingga timun menjadi lembut
- Masukkan garam dan gula secukup rasa keseimbangan
- Akhir sekali masukkan ikan kembong yang telah digoreng tadi
- Siap untuk dimakan :)
Selamat mencuba!







