Resipi : Agar-agar Triffle Kuning

Tetap nak credit to Sheila walaupun Shakira tukar resipinya jadi resipi bantai sendiri. Hehe.

Direct to cara buat :)

  • Potong kek swiss roll mengikut saiz yang dikehendaki dan ratakan di dalam loyang
  • Masukkan 3 sudu tepung kastad, 1 sudu gula, 1 tin susu cair dan 1 tin air masak ke dalam periuk kosong
  • Gaulkan bahan tersebut di atas api sederhana sehingga pekat/likat
  • Tuang ke atas kek swiss roll di dalam loyang dan ratakan
  • Seterusnya taburkan buah laici yang telah dibelah dua
  • Sementara itu, cairkan sedikit agar-agar di dalam periuk kosong bersama sedikit air dan pewarna kuning telur
  • Cairkan bahan tersebut di atas api sederhana
  • Masukkan 1 sudu gula dan gaul sehingga agar-agar mencair
  • Tuang ke atas taburan buah laici tadi
  
  • Siap dan sejukkannya di dalam peti ais sebelum dimakan











Selamat mencuba :)

7 comments:

ikafantasi said...

adooii sedapnye..telan air liur je tgk..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum yangg! sodapnyaaa. bagus2. pandai buat, helmi mesti gembira je tengok. hehehhee >___________<

Unknown said...

Sheila Salim
Yang! Helmi tu adik Shakira la..haha tunang kita Hamdan :)

Sheila Salim said...

Malunya, salah mention nama tunang awak! hehehhee :P

✿INA AINAA✿ said...

wow!!! sedapnyaaa!! akk sheila nak jugaaa! :3

Farah Waheda Wahid said...

nampak menyelerakan, thanks for sharing the recipe yang.boleh dicuba nanti ni... *_^

AnneRaini said...

pernah buat triffle ni tp sekali jelah. lepas tu xpernah buat lg..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
All Rights Reserved : LOTS OF LOVE by SHAKIRA since June 2013