Resipi : Sup Kambing

Kawan abah Shakira bagi tulang kambing yang dah siap dibakar. Adalah dalam 3-4 batang tulang kitorang dapat. Hehe apa lagi? Direct to cara buat ya.

  • Apa-apa pun sebelum start menumis, jom kita rebus tulang kambing dan bila agak-agak dah lembut isinya, ketepikan sebentar ya :)
  • Tumis bunga lawang, kayu manis dan beberapa biji buah pelaga
  • Masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan serai yang telah ditumbuk kasar
  • Bila bahan menumis dah naik bau, masukkan serbuk perencah sup yang telah dibancuh dengan air (biasa Shakira guna Babas, hari tu Adabi je tinggal kat kedai so pakai jelah)
  • Masukkan air rebusan kambing tadi, ikut pada kuah yang kita nak dan biarkan sehingga betul-betul mendidih. Masukkan juga garam dan perasa. Petua nak cepat didih, tutup periuk dengan penutup periuk :)
  • Lepas tu, masukkan batang sup yang telah dipotong serong
  • Sedia dihidang (hari tu Shakira lawankan dengan nasi goreng belacan)
  •  Seronok tengok adik-adik ratah tulang kambing tu, 5 minit kemudian.....

Hehe simple dan senangkan? Selamat mencuba ya :)

10 comments:

PakcikLie PCL said...

amboihh..sedapnya blm tghari dah rasa lapar ni..

Kakzakie said...

Superb Sha!! Kakak kalau makan sup kambing suka makan dgn roti Sha, sampai berpeluh-peluh lagi kalau kena sambal kicap aduh... sedapnya:)

lia said...

telan air liur yg membaca kat cni tau...

Shark Kay said...

terbaek..
lg best tu kalau dapat sambal kicap.
terangkat :)

Al Kisah said...

ok kirim skit..

Farah Waheda Wahid said...

sup kambing memang sedap....

Deqla Manjew said...

suka mkn sup..tp akk x mkn sgt kambing ni..huhu

Yumida Huda said...

nampak sedap la shakira
ni lepas kawen ni sure senyum memnajang je somi tgk wife dia rajin ke dapo
isi tabung nuffnang sini-darlie

Hafiza AizZawa said...

sup ala2 cm nie setahu fiza style pantai timur..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kyra, wahh sodapnya. thanks for the resepi kyra. bolehlah nak cuba buat sendiri :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
All Rights Reserved : LOTS OF LOVE by SHAKIRA since June 2013