DIY B2B : Idea Prop Untuk Bergambar

Ok, bagi yang follow story Shakira dalam blog ni mesti dah sedia maklum yang Shakira baru je selesai Pre Wedding Photoshoot dua minggu lepas. Nak tengok klik sini :)

Ok, hari ni Shakira nak share cara DIY benda alah yang tergantung dengan huruf-huruf. Haha entah apa namanya prop tu, tapi yang jelas ianya memang sweet and sesuai dijadikan props dalam bergambar tak kisahlah for wedding ke, anak aqiqah ke, hari jadi ke, anniversary punya majlis ke, hari guru ke, jadikan background candy table ke, saja nak gantung dalam bilik pun boleh. Haha.

Bahan-bahan :
  • paper bag - free sebab balance doorgift bertunang dulu -
  • doily paper - free sebab balance doorgift bertunang dulu -
  • kertas berwarna - adik Shakira punya dah tak pakai -
  • marker pen - pinjam mak punya -
  • tali - abah punya -
  • staple - memang dah ada kat rumah -
  • gam - memang dah ada kat rumah -
  • gunting - memang dah ada kat rumah -

Actually masa tunang tahun lepas Shakira DIY Doorgift tau. Paper bag ada lebih. Doily paper pun sama ada lebih. Fikir punya fikir, why not Shakira buat something yang bergunakan? Inspirasi datangnya dari blog Somewhat Simple. Memang kreatif, macam-macam idea datang. Sesuai untuk B2B yang sukakan seni :)


Let start :
  • Gunting kertas berwarna dalam bentuk huruf dari ayat yang korang nak (Shakira buat ayat nama blog ni. Huhu LOTS OF LOVE)
  • Lekatkan huruf-huruf tersebut guna gam pada paper bag
  • Hitamkan bahagian tepi huruf dengan marker pen supaya lebih nampak timbul
  • Lipat doily paper kepada dua bahagian
  • Staplekan pada bahagian atas paper bag
  • Staplekan paper bag yang siap dengan huruf dan doily paper pada tali (Shakira guna tali rapia je. Hehe)
  • Siap dan bolehlah bergambar sepuasnya :)

En Hamdan kata Shakira nampak gemuk dalam gambar ni, gambar lain tak pun. Tu mesti sebab ranting-ranting tu duk tolak baju Shakira ke depan. Hehe lantaklah, asalkan kecomelan kami tak hilang. Comel ke? Haha dah! Fokus pada prop tu je ok :)

JUMLAH KOS : RM0.00

Sharing is caring. Simple dan senangkan? Selamat mencuba. Huhu. Bye!

20 comments:

Farah Waheda Wahid said...

creative dan menarik juga idea ni...

kacang buncis said...

salam akak....selamat pagi:)
moga akak ceria selalu ye...amin

dya bunga said...

Creativenya.. Nanti nk try buat lh

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

comel prop tu.. :D

Deqla Manjew said...

haha.. nmpk mcm ibu mengadung pun ye gak.. ;p

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Farah Waheda Wahid
Hehe.. :)

kacang buncis
Thanks dik.. kamu juga.. amin :)

dya bunga
dipersilakan :)

Mizz Aiza (Dunia Kecil)
kan? thanks :)

Deqla Manjew
Hahaha jahatnya ko kak! Cubit kang :)

deno said...

menarik :)

PakcikLie PCL said...

cantik2 ..mcm senang sangat nak buatnya..nati pcl ajak anak2 pcl buat ..mmg depa suka ni..

p/s : a'ah la..betul kata Hamdan :))

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

PakcikLie PCL
Ok fine.. semua back up Hamdan! :p

Aku Penghibur said...

woooow sangant kreatif dan cantik

Shark Kay said...

terbaek..
bukan snang nk kreatif nie.

Huny eda said...

daebak !! interesting n creative lar u shakira.. :)

Yumida Huda said...

wah kreatif la....cantik!

jaakechik said...

kreatifff.. !!

Marou Apple Hijau said...

cun. bertambah2 meriah majlis dengan prop macam tu

recent post : Blogger Jangan Benci Blogger

BIE said...

waahh.. u look soo comel dear :)

Kancil 8349 said...

cantik dan menarik...belajar lepas nie

Cheq Eem said...

kreatif sangat.....!! klu saya dulu memang x sempat nak buat mcm nie.. lg pun tgn xda seni... hehe....

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

sangat sangat kreatif!!!! hehehehehehe

Emma said...

creative :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
All Rights Reserved : LOTS OF LOVE by SHAKIRA since June 2013