Prosedur Permohonan Bernikah

Macam janji Shakira dekat entry sini, hari ni Shakira nak berkongsi secara terperinci apa yang perlu dilakukan oleh bakal pengantin untuk mendapat kebenaran bernikah khususnya untuk pihak perempuan di Selangor :)

  • Macam kes Shakira, En. Hamdan orang Negeri Sembilan. Jadinya En. Hamdan punya tugas kena buat permohonan dan dapatkan kebenaran untuk bernikah di luar kariah (Shakira : Negeri Selangor)
  • Bila dah dapat permohonan lengkap dan kebenaran dari pihak lelaki, bermulalah tugas pihak perempuan pula nak minta kebenaran. Negeri Selangor sekarang dah pakai sistem online. Pergi je link http://ncr.jais.gov.my/
  • Daftarkan diri dulu.
  • Keluar paparan berikutnya, yang bertanda hijau tulah yang ada kaitan dengan kita. Warna merah tu tak ada kaitan. So, maksudnya kat sini isi semua maklumat yang dikehendaki pada yang warna hijau je. Senangkan?
  • Kalau alamat pada kad pengenalan tak sama dengan alamat tinggal sekarang, sila isi Borang 1 (Akuan Pengesahan Pemastautin) - Shakira dulu Puchong, tak tukar lagi kad pengenalan :)
  • Isi pula Borang 2C (Permohonan Kebenaran Berkahwin Perempuan)
  • Isi pula Borang 2D (Persetujuan Wali & Wakalah Wali)
  • Setelah selesai isi semua borang, cetak keluar atau dalam Englishnya print out :)
  • Lampirkan salinan kad pengenalan sendiri, kad pengenalan wali, kad pengenalan 2 orang saksi.
  • Lampirkan salinan sijil nikah ibubapa (jika yang berkahwin anak sulung) - yang asal perlu juga dilampirkan sekali.
  • Lampirkan juga salinan sijil kursus kahwin - yang asal perlu juga dilampirkan sama.
  • Lampir slip keputusan ujian saringan HIV yang telah dijalankan di klinik atau hospital kerajaan sahaja (Shakira : Klinik Kesihatan Kerajaan Pandamaran Klang)
  • Bila dah lengkap yang di atas ni, hantar pada jurunikah bertugas dan hadir bersama wali dan 2 orang saksi. Semua tandatangan perlu dilakukan di depan jurunikah (Shakira : rumah jurunikah dekat je dengan rumah Shakira)
  • Setelah itu, hantar permohonan tersebut ke pejabat agama (Shakira : Pejabat Agama Islam Daerah Klang)
  • Nyatakan tujuan datang, ambil nombor dan tunggu giliran dipanggil.
  • Semakan akan dibuat oleh pihak bertugas di kaunter setelah nombor dipanggil. Jika sudah lengkap, borang permohonan akan diserah pada kaunter lain (kita pula diminta duduk sebentar)
  • Setelah nama dipanggil sekali lagi, semua borang permohonan yang kita hantar tadi akan dipulangkan.
  • Kita juga akan dapat borang kosong yang perlu di isi dari nombor 5 hingga 7, nombor 9 dan 10 yang mana di belakangnya terdapat surat perakuan lafaz taa'liq.
 
  • Pembayaran sebanyak RM10.00 dikenakan.
  • Paling penting kita akan dapat kebenaran bernikah :)
  • Dah selesai hal kat pejabat agama, direct pergi bagi semuanya pada jurunikah dan jurunikahlah yang akan pegang semua tu sampailah tiba hari nikah.
  • Apa lagi nak buat? Dah habis. Bolehlah pulang dengan hati yang berbunga sambil tunggu hari untuk bernikah :)

So, tulah yang Shakira dapat bantu semua bride-to-be hari ni. Moga dapat jadi perkongsian yang berguna untuk semua generasi. Ceh wah. Hehe. Selamat bertugas menuju alam rumahtangga ya. Haha bye :)

11 comments:

lia said...

da dekat sgt da ni yer...

Kakzakie said...

Oh... banyak juga kena sediakan sebelum menikah ye Sha. Masa kakak dulu senang aje - online pun tak ada lagi..

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Kak Lia, lagi sebulan lebih..huhu

Kakzakie, memang banyak pun tapi taklah terasa sgt..dialog akak sama mcm dialog mak..KENAPA BANYAK SGT NK BUAT, MAK DULU TAK ADA PUN..huhu :)

Qira said...

hi Shakira!
follow awak dan letak kt bloglist
-B2B 2014-
hehe

Maszie Fatah said...

mmg byk cekadak yg di minta TAPI bagus terutama ujian saringan HIV zaman akak dolu2 tak pon...:-)

Yumida Huda said...

alhamdulillah
yumida dah lalui semua tu
ayah yg uruskan
moga dipermudahkan utk shakira
yumida isi tabung Nuffnang sini - churp2 - selamat menabung :)

Vee said...

semoga semuanya berjalan lancar ...

Nadia Johari said...

banyak jugak kejenyer ye..fuhfuh..mase tu org kat situ tak tanya soalan ke

Deqla Manjew said...

teringat masa memula nk nikah.. mmg byk hal yg perlu disettlekan.. menguji kesbrn la jugak.. tp lps tu rasa lega giler..hihi..

pha is said...

nice share.. berguna nih.. buat yg bujang dan yg nk pasang lg 1.. heheh

Syiera Firdaus said...

Wah mudahnya. Kedah punya banyak prosedur ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
All Rights Reserved : LOTS OF LOVE by SHAKIRA since June 2013