Tutorial : Penggunaan Backlink Dengan Betul

"Penggunaan backlink yang betul menghasilkan banyak faedah kepada blog anda!" - Anastasyea

Terima kasih pada blogger kak Anastasyea disebabkan Shakira jalan-jalan ke blognya terus jumpa tutorial ni. Huhu suka. Yalah, sebagai blogger baru macam Shakira ni sudah pastinya banyak lagi ilmu yang Shakira tak khatam lagi. Seeloknya, jangan sombong untuk jalan-jalan ke blog orang lain dan belajar. Hehe.

Kisahnya macam ni. Selalu kalau kita tag blogger lain untuk join segmen/giveaway yang kita join, mesti kita tinggalkan link pada kotak komen dorangkan? Kalau link tu panjang gila, panjang gilalah komen yang bakal kita buat. Faham? Kalau tak faham tengok ni, mesti korang faham maksud Shakira tadi :)


Dah nampak link tu? Jadinya kita hari ni nak belajar guna backlink dengan cara yang betul seperti gambar di bawah.


Ha kan cantik kalau komen kita jadi macam tu. Betul tak? Hehe. Nampak lebih kemas dan kata kak Anastasyea lagi, cara ini boleh membantu menaikan trafik blog kita. Menarikkan bunyinya? Teruskan bacaan.

Kalau sebelum ini kita pernah dengar ComLuv boleh menghasilkan backlink mudah. Hari ni Shakira nak kongsi tutorial kak Anastasyea macam mana nak generate backlink seperti ComLuv untuk pengguna Blogspot. Caranya senang je. Hanya perlu guna browser Mozilla Firefox dan install Add-ons. Itu je! Tak perlu nak susah-susahkan diri nak pasang ComLuv dan IntenseDebate kat blogspot sebab cara ini pun dah mencukupi. Yang penting bila pasang benda ni kenalah rajin-rajin menggunakannya. Pasti PageRank kita akan meningkat! Yeah. Hehe.



Free+Backlink+Pagerank
"Lagi banyak backlink, lagi cerah PageRank blog anda untuk naik!" - Anastasyea

Apa yang perlu kita ada seperti yang Shakira terangkan tadi. Cara ini memerlukan browser Mozilla Firefox sahaja. Kalau kat Internet Explorer ataupun Google Chrome Shakira tak sure samada boleh pakai atau tak. Kak Anastasyea kata nanti cuba sendiri ya! Ok. Selepas dah install browser Mozilla Firefox, klik pada Tools dan pilih Add-ons dan search CoLT version 2.5.1. Tadi Shakira baru install yang terbaru version 2.6.1 punya. Lepas tu klik untuk install.

comluv+versi+blogspot01

Lepas dah install, kena restart browser Mozilla Firefox tersebut. Kemudian check semula kat Add-ons tadi dan kelihatan seperti gambar di bawah.

comluv+versi+blogspot02

Nak guna CoLT ni senang je. Klik pada link yang kita nak copy, contoh seperti yang di highlight pada gambar di bawah.


comluv+versi+blogspot

Kemudian buka ruangan komen blog rakan-rakan blogger lain. Tulis dulu apa komen yang kita nak tulis dan klik paste seperti gambar di bawah

comluv+versi+blogspot03

Dan akan menjadi seperti begini. Kemudian klik Preview untuk melihat ataupun terus Publish!

comluv+versi+blogspot04

Kalau dilihat pada gambar ke 4, kita boleh perasan ada satu yang dinamakan Entry Terkini tak ada pada fungsi default CoLT add-ons. Jadi sekiranya kita nak buat, caranya mudah je. Klik Tools pada Mozilla Firefox > Add-ons dan klik Option. Kemudian klik button Add dan isi ruangan tersebut seperti apa yang di highlight pada gambar di bawah. Selain itu, kita juga boleh mengubah Custom ini mengikut creativiti sendiri.

comluv+versi+blogspot05

Selamat mencuba ya semua :)

Sumber ilmu, gambar dan rujukan dari blog kak Anastasyea :
Tutorial Generate Backlink Percuma Dan Meningkatkan PageRank Untuk Blog Anda! 

12 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum yangg, nice sharing! bagus ni. tapi malas nak buat. heeeee

YaNg AyEsHa said...

thanks for the sharing..saya nak try kat sini la..boleh tak?hehe

1st Giveaway by Miss Fluffy

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Sheila Salim
Wasalam.. amboi malas ya.. babap kang :)

Yang Ayesha
Kak, thanks sudi singgah sini.. yes! jadikan akak buat.. hehe :)

YaNg AyEsHa said...

yeay..jadi pun..tapi akak try buat sebijik mcam yg Shakira buat tu..tapi tak keluar pulak perkataan entri terkini akak..hehe

Za Vee said...

backlink utk chrome ada tak ...

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Yang Ayesha
Kak, kalau nak buat yang tu baca yang dr perkataan 'KALAU DILIHAT DARI GAMBAR 4' tu..

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Za Vee
Untuk browser chrome Shakira tak pasti, kena try baru tau..Shakira tak dpt nak try sebab kat PC Shakira nk error tak boleh guna chrome untuk on9..maaf ya tak dpt bantu kamu :)

Yumida Huda said...

aah dulu pakai cara yg lama..sekrg dah tahu backlink betul, slalu buat
bila nak share pasal ga kat blog rakan2
yumida pakai coding je..rsnya lg mudah n cepat
nice sharing shakira

reezluv said...

mungkin nampak legal kan..tapi kalau nak diikutkan..meletakkan link di ruangan komen biasanya org akan iktiraf sebagai spamming,melainkan owner blog tu merelakan.

agak kerugian jika mereka menggunakan tab/ipad untuk update..macam mana plak?

Itu lah fungsi komen Name/URL..Google dan WP semuanya ada fungsi tersebut..:D

Marou Apple Hijau said...

nice entry. selamat blogwalking

Maszie Fatah said...

nice sharing!TAPIIII x berani nak buat takut jadi lain....

kacang buncis said...

salam......shakira...tima kasih ye tuto nie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
All Rights Reserved : LOTS OF LOVE by SHAKIRA since June 2013