- Bila minyak dalam kuali dah panas, goreng sehingga garing ikan bilis yang siap dikopek dan dibasuh bersih
- Nak asingkan ikan bilis ke tepi dulu pun boleh, nak biarkan dalam kuali tu pun tak apa (kalau Shakira malas nak asing2, terus je step seterusnya)
- Masukkan cili kering yang telah dikisar bersama bawang putih, bawang merah dan belacan (petua mak Shakira, kalau masak sambal bawang merah tu biar banyak sikit)
- Tumis sampai naik minyak
- Masukkan serai yang telah dititik (tau titik tu apa? amek lesung batu yang kecik tu tumbuk serai tu ala2 nak hancur, tu namanya titik)
- Seterusnya letak asam keping atau asam jawa (ikut selera kemasaman sendiri ya)
- Masukkan garam secukup rasa, balancekan dengan gula bagi manis sikit
- Teruskan sesi menumis sehingga minyak betul2 naik
- Siap untuk dimakan
Nak buka puasa kejap lagikan? Kalau rasa2 kat dapur tu ada ikan bilis, cubalah buat. Hehe. Selamat mencuba!
7 comments:
sdapnya kira..lama tak makan tau ;-)
smbal bilis antara lauk kegemaran saya.. klau dpat cmpur dgn petai mmg sdap.
are_lin@yu
hehe dah mengidam ya..:)
zakirasli ..
ni pun antara fav saya.. hehe suka petai ya? boleh je masukkan..saya kurang petai2 ni :p
Assalamualaikum awak. heee sodapnya masak sambal. fav suami sheila tu :P
Sheila Salim
Ya? Hehe masak la untuk dia..hehe
WAH..NAMPAK SEDAP
MMG SESUAI BUAT LAUK BERBUKA PUASA
follower ke 103..jemput singgah ke blog Yumida & follow back klo sudi
http://umikasum.blogspot.com
simple but sedap tu yg penting.